Saturday, May 5, 2012

Έχω ροδόχρου νόσο - τι κανω τώρα?


Λοιπόν, όπως γνωρίζουμε, η ροδόχρου νόσο προκαλεί διασταλμένα  και σπασμένα τριχοειδή αγγεία (τελαγγειεκτασία) στο πρόσωπο. Το πρόσωπό μου είναι ακoμα σχετικά καλό αλλά γνωρίζω ότι θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Έχω ένα αρκετά κόκκινο σημείο στο δεξί μου μάγουλο το οποίο μισώ. Επισης, λόγω των σπασμένων αγγείων μου, πάντα έχω μια ροδαλή όψη ακόμη και όταν δεν έχω επεισόδιο ερυθρότητας.
Την κοκκινίλα την αντιμετωπίζω μάλλον συντηρητικά προς το παρόν. Χρησιμοποιώ μια πράσινη κρέμα εξουδετέρωσης. Εγώ΄, προσωπικά, χρησιμοποιώ  Boots Νο7 Colour Calming make-up base (την προμηθεύω από την Αγγλία) όταν φαίνομαι ιδιαίτερα  κόκκινη. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες κρέμες στην αγορά απλά θα πρέπει να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.
Και πάλι, ίσως να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μεικ-απ για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας. Απλά προσπαθήστε να βρείτε κάτι που σας ταιριάζει. Βρείτε κάτι  όσο το δυνατόν πιο  κοντά στον τόνο του δέρματός σας. Αν χρησιμοποιείτε ένα concealer, βρείτε κάτι ένα τόνο πιο ανοικτό από τη δικιά σας απόχρωση.
Θυμηθείτε, χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο στο πρόσωπό σας για να αποφύγετε ερεθισμούς. Οι άνθρωποι με ροδόχρου νόσο συνήθως έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερμίδα.  Εγώ αποφεύγω το οινόπνευμα στα καλλυντικά μου και να βεβαιωθείτε, στο μέτρο του δυνατού, ότι το προϊόν είναι μη φαγεσωρογόνο (δηλ. δεν φράζει τους πόρους). Ποτέ δεν φεύγω από το σπίτι χωρίς το αντιηλιακό μου (SPF 50).

Αργότερα θα ήθελα, νομιζω, να υποβληθώ σε θεραπεία IPL. Έχω διαβάσει μερικά πολύ ενθαρρυντικά εκθέσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας για τη μείωση των διασταλμένων αιμοφόρων αγγείων, επίμονη ερυθρότητα, επεισόδια ερυθρότητας και τα σπυράκια που χαρακτηρίζουν την ροδόχρου νόσο:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΧΡΟΥ
ΝΟΣΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΤΑ
ΩΣΕΙΣ (Intense Pulsed light system, IPL)
Schroeter Careen A, Haaf-von Below S, Neumann
Herman AM
Dermatologic Surgery
Volume 31 Issue 10 - October 2005

Εντατικό φως κατά ώσεις (IPL) είναι αποδεδειγμένη τεχνολογία
στην αντιμετώπιση αγγειακών βλαβών όπως είναι η
Ροδόχρους Νόσος.
ΣΚΟΠΟΣ: Είναι η μελέτη της αποτελεσματικότητας
της θεραπείας των αγγειακών βλαβών σε ασθενείς με
Ροδόχρου Νόσο.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Έγινε τυχαία επιλογή από εξήντα ασθενείς
με τελαγγειεκτασία προσώπου οφειλόμενη σε Ροδόχρου
Νόσο. Ήταν ασθενείς της μονάδας laser στο ιατρικό κέ-
ντρο της Maastricht, στην Ολλανδία. Οι ασθενείς είχαν
διάφορους τύπους δέρματος (Fitzpatrick I-IV) με μέσο
όρο ηλικίας 44,2 χρόνια. Είχε γίνει θεραπεία σε 580
σημεία, με μέσο όρο 41,1 συνεδρίες ανά σημείο και IPL
φάσμα από 515 έως 1200nm με διαφορετική διάρκεια
ώσεων μεταξύ 4,3 και 6,5 milliseconds. H πυκνότητα
της ενέργειας ποίκιλε από 25 έως 35 J/cm2.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Έγινε κλινική εκτίμηση και φωτογρά-
φηση των ασθενών. Υπήρξε υποχώρηση των βλαβών
κατά μέσο όρο σε ποσοστό 77,8 % και διατηρήθηκε
το αποτέλεσμα στην παρακολούθηση που ήταν κατά
μέσο όρο 51,6 μήνες (φάσμα από 12-99 μήνες). Δεν
υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της υποχώρησης των βλαβών
σε σχέση ασθενών ή τεχνικών δεδομένων. Για περίπου
3 χρόνια μετά θεραπεία η επανεμφάνιση βλαβών πα-
ρατηρήθηκε σε 4 από τα 508 θεραπευμένα σημεία του
προσώπου.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η θεραπεία
της Ροδόχρου Νόσου προσώπου με IPL είναι αποτελε-
σματική για υποχώρηση των βλαβών σε 77,8% των
περιπτώσεων με ελάχιστες παρενέργειες και διατήρηση
των αποτελεσμάτων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το σύστημα IPL, με φάσμα τεχνι-
κών παραμέτρων αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο
για τη θεραπεία και τη διατήρησή της σε περιπτώσεις
Ροδόχρου Νόσου.Όπως δείχνει η παραπάνω μελέτη,  το IPL δεν είναι αποτελεσματικό για όλους. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν κάποια μείωση στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και ερυθρότητα μετά από μόνο ένα ή δύο θεραπείες. Οι παρενέργειες από IPL είναι προσωρινές και περιλαμβάνουν ερυθρότητα, οίδημα, μώλωπες, και λεύκανση του δέρματος.

Ποια είναι η θεραπεία;
Υπάρχει μια αίσθηση της θερμότητας κατά τη διάρκεια της θεραπείας και το πρόσωπό σας θα είναι πιο κόκκινο για λίγο μετά. Ο ασθενής φοράει προστατευτικά γυαλιά. κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μια σειρά από 4-6 θεραπείες σε διαστήματα 4 εβδομάδων δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν θεραπεύει την ροδόχρου νόσο. Ενώ μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μακράς διαρκείας, το IPL  δεν θεραπεύει την ροδόχρου νόσο. Θα πρέπει ακόμη να συνεχίσετε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας και να αποφεύγετε τους καταλύτες σας. Για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα, επιπλέον λέιζερ ή IPL μπορεί να χρειαστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.


Ποιοι δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία IPL;
Οι ασθενείς με ευαισθησία στο φως, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία IPL. Δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις για εγκυμονούσες οπότε είναι ασφαλέστερο να αποφευχθεί η θεραπεία εάν είστε έγκυος. Δεν πρέπει να κάνετε θεραπεία IPL, αν είστε μαυρισμένοι έστω και λίγο. Δεν πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία IPL εάν λαμβάνετε παράλληλα Roaccutane (isotretinoin) ή για αρκετούς μήνες μετά.

Φυσικά εάν αποφασίσετε να κάνετε την θεραπεία IPL πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα  τον δερματολόγο σας που θα πρέπει να σας παραπέμψει σε κάποιο εξειδικευμένο και αναγνωρισμένο ιατρικό κέντρο.

Ωστόσο είμαι πάλι επιφυλακτική – δεν υφίσταται πολλά χρονιά αυτή θεραπεία – ίσως υπάρχουν επιπτώσεις που θα παρουσιαστούν σε βάθος χρόνου……….
Ενισχυμένες δώσεις πράσινης κρέμας μου φαίνεται θα χρειαστώ στο μέλλον!

No comments:

Post a Comment