Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ακόμα Ζώ!

Ακόμα Ζώ!




Μετά από ένα καλοκαίρι χωρίς τα ενοχλητικά συμπτώματα της ροδόχρου, πάλι βλέπω τα πρώτα σημάδια : (
Προχθές, ο κουνιάδος μου προσπαθούσε να με πείσει να πιω λίγο τσίπουρο, αρνήθηκα γιατί φοβόμουν μην κοκκινίσω. Κοκκίνισα ούτως η άλλως…πρέπει να ήταν η ρόκα στη σαλάτα – ήταν ιδιαίτερη πιπεράτη! Κάτι άλλο να προσθέσω στην λίστα με τους καταλύτες.
Χθες στην κουμπάρα μου ήταν μια παρέα που δεν ήξερα καλά. Πήγα να μιλήσω αλλά όταν ένοιωθα πέντε ζευγάρια μάτια επάνω μου, έκοψα τη συζήτηση καθώς ένοιωθα μια ζέστη να ανεβαίνει στο πρόσωπο μου….. 

Μόνο λίγες από τις περιπτώσεις αυτές τις μέρες.
Ευτυχώς όμως, το πρόσωπο μου είναι σε καλή κατάσταση – δεν έχω σπυράκια και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω φαρμακευτικά προϊόντα - προς το παρόν.
Κάτι ήθελα να ρωτήσω αυτούς που χρησιμοποιούν azelaic acid (Noreskin κλπ). Έχετε παρατηρήσει αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο? Ρωτώ επειδή έχω παρατηρήσει – ευτυχώς είμαι ξανθιά, αλλά πίστευα είχε να κάνει με την ορμονική αγωγή που παίρνω. Διάβασα όμως πρόσφατα ότι η χρήση του azelaic acid μπορεί να προκαλέσει τέτοιο φαινόμενο.   

6 σχόλια:

  1. Αλανα Καλησπερα...
    Χρησιμοποιουσα κι εγω αζελαικο οξυ καποια φεγγαρια και μπορω να πω πως ειναι απο τα λιγα φαρμακα που με φερνουν σε υφεση.Βεβαια χρησιμοποιω την εν λογω ουσια με καποια ενυδατικη κρεμα μπλεγμενη διοτι οποτε βαζω το αζελαικο οξυ μονο του με ξηραινει και με κοκκινιζει τρομερα.
    Εγω χρησιμοποιουσα την skinoren μαζι με μια αντιευρυαγγειακη της avene η και με κηραλοιφη για να μη με ξηραινει.
    Οσο για το ερωτημα σου περι αυξημενης τριχοφυιας...Οχι δεν παρατηρησα κατι τετοιο.
    Θα ηθελα να κανω κι εγω ομως μια ερωτηση μεσα απο το μλογκ σου τωρα που μου δινεται η ευκαιρια....

    Εχει κανεις δοκιμασει την ισοτρετινοινη ως θεραπεια η ως ελεγχο των συμπτωματων της ροδοχρους νοσου;Ας μοιραστουμε τις εμπειριες μας απο εδωμεσα, αφου ειναι το μονο ελληνικο blog που εχω βρει στο οποιο συνομιλουν ασθενεις της ροδοχρους νοσου....

    Ευχαριστω παρα πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Ηλία - ελπίζω να είσαι καλα.
      Ναι, καί´γω είχα πολύ καλα αποτελέσματα με αζελαικο οξύ, απλά είχα την απορία......
      Δυστυχώς δεν ξέρω τίποτα για την ισοτρετινοινη όσον αφορά την ροδοχρου - ειχα την εντύπωση οτι δίνεται για την ακμή.....μπορεί να κανω λάθος. Σιγουρα κάποιος κάτι θα ξέρει και να σε απαντήσει.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, Ηλία.
      Για δες - Ο Στρατος έχει απαντήσει σχετικά με την απορία που είχες.

      Διαγραφή
  2. Σχετικα με την Ισοτρετινοινη η οποια ειναι η βασικη ουσια του διασημου φαρμακου "Roacuttan": Ειχα κανει θεραπεια με το φαρμακο αυτο περιπου το 1996 και το επαιρνα για 6,5 μηνες. Απαραιτητη προυποθεση για να παρει κανεις αυτο το φαρμακο ειναι να κανει πρωτα εξετασεις αιματος και καθε 2 μηνες να τις επαναλαμβανει, διοτι προκειται για επικινδυνο φαρμακο. Αν θυμαμαι καλα ο βασικος λογος που γινεται ελεγχος ειναι για να διαπιστωθει αν εχει βλαψει το συκωτι. Επισης, διασημος δερματολογος της Θεσσαλονικης εχει επιβεβαιωσει οτι σε ορισμενες περιπτωσεις το φαρμακο αυτο συνδεεται με εμφανιση καταθλιψης!! (αν χρειαστει το ονομα του Ιατρου ειναι στην διαθεση σας)
    Θελω να σας πω οτι απο την προσωπικη μου εμπειρια με το φαρμακο τα εξης:
    -Προκαλει μεγαλη ξηροτητα στο προσωπο σε σημειο να ειναι απαραιτητη η χρηση καποιου λιπαντικου ακομα και βαζελινης
    -Προκαλει ξηροτητα μεγαλη και σε αλλα σημεια του σωματος (π.χ στα χερια)
    -Δεν γνωριζω σε αλλους τι αποτελεσματα εδωσε το φαρμακο, στην περιπτωση μου, μετα απο 6,5 μηνες (!) αγωγης, βελτιωσε την κατασταση σε μεγαλο βαθμο, μειωσε πολυ το πυον, ΑΛΛΑ...ολα αυτα κρατησαν περιπου 8 μηνες μετα το τελος της αγωγης...σταδιακα η κατασταση επανηλθε μετα τους 8 μηνες στην προτερη κατασταση....
    Αν με ρωτατε, δεν σας το συστηνω το φαρμακο σε καμμια περιπτωση.
    Το ρισκο ειναι μεγαλο χωρις ΚΑΜΜΙΑ εγγυηση για το τελικο αποτελεσμα.
    Για την ιστορια να σας πω οτι 17 χρονια μετα την αγωγη εκεινη, εχω ακομα ροδοχρους ακμη, με καθημερινη εμφανιση πυον.
    Παλευω να κρατησω σε μια αξιοπρεπη κατασταση την εικονα του προσωπου με χρηση λευκου ξυδιου σε γαζα (κομπρεσσες) για την καταπολεμηση των μικροβιων (εξαιρετικα βοηθητικο αν γινεται συχνα)
    καθως επισης με χρηση ειδικου καθαριστικου προσωπου (cetaphil), και επιπλεον, την νυχτα χρησιμοποιω την μασκα Caladerm (εκπληκτικη μασκα, ειδικα για λιπαρη επιδερμιδα), και τελος τοπικα σε σπυρακι πανω την εξωτερικης χρησης τοπικη υγρη αντιβιωση Indoxyl Gel. Η περιπτωση μου βεβαια ειναι απο τις σοβαρες...αρκει να σας πω οτι εχω ροδοχρους ακμη στα 40 μου ακομα, οτι εχω κανει 3 αποτυχημενες θεραπειες σε 17 χρονια (ισοτρετινοινη, αντιβιωση) και εφτασα μεχρι την χρηση laser το 2011. Η επιλογη του laser σε συνδυασμό με χρηση ειδικων προιοντων, βελτιωσε την εμφανιση του δερματος, χωρις ομως να εξαλειψει το πυον. Αλλα οπως ειπα, δοξα τον Θεο, το δερμα σε γενικες γραμμες δειχνει πιο καλα, με μικροτερο ποσοστο ερυθροτητας). Βεβαια, θεραπεια δεν υπηρξε στην περιπτωση μου (σε αλλες περιπτωσεις υπηρξε παντως με χρηση laser απο οτι εμαθα). Αυτα σε γενικες γραμμες. Αν χρειαστειτε καποια διευκρινηση πολυ ευχαριστως να επανελθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα βλέπω τα σχόλια μετά από τόσα χρόνια!!!! Και έχουν περάσει πολλά χρόνια που έκανα θεραπείες κ εγώ και πέταξα πολλά λεφτά για την θεραπεία της ακμής μου και κλασικά αυτή επανήλθε!!! Η λύση πιστεύω είναι ο δερματολόγος εγώ ζω σε μεγάλη πόλη αλλά κατάγομαι από μικρή κ πήγα τυχαία στον δερματολόγο της μικρής πόλης μου και είδε πως όταν του μιλούσα κοκκίνιζα έτσι καταλάβαμε ότι όσα χάπια πήρα κ όσες θεραπείες έκανα ήταν άδικες γιατί είχα ροδόρχο ακμή και όχι την κλασική ακμη!!!! Αυτό πρέπει να προσέξουν πολλά άτομα την διαφορά στην κλασική ακμη κ στην ροδορχο ακμη!!!! Έτσι έκανα θεραπεία με το indoxil! Το οποίο με βοήθησε μετά από ένα μήνα εφαρνογησ Πολύ! Έπλενα το πρόσωπο μου με ήπιο καθοριστικό γιατί αυτό θέλει το πρόσωπο μας ήπια καθαριστικά δεν πίνω δεν με βλέπει ο ήλιος πολύ αν κ είμαι πολύ μελαχρινή! Και σε ένα μήνα θα αρχίσω να βάζω στο skinoren! Θέλει υπομονή κ σωστή χρήση με τη συμβουλή του δερματολόγου πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή