Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Τι είναι η ροδόχρους νοσος?


Ίσως θα ήταν ωφέλιμο να συζητήσουμε πρώτα για το τι είναι ακριβώς η ροδόχρους νόσος.




Η ροδόχρους νόσος είναι μια κοινή, αλλά ελάχιστα κατανοητή χρόνια κατάσταση του δέρματος που επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο. Τα συμπτώματα ξεκινούν με επεισόδια έξαψης (όταν το δέρμα γίνεται κόκκινο).

Οι άνθρωποι με τη ροδόχρου νόσου μπορεί να εμφανίσουν σπυριά και επίμονη ερυθρότητα του δέρματος τους. Μικρά αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα μπορεί να γίνουν ορατά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να πυκνώσει και να διευρύνει, συνήθως πάνω και γύρω από τη μύτη.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ροδόχρου νόσο, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Πόσο συχνή είναι η ροδόχρους νόσος;

Η ροδόχρους νόσος συνήθως επηρεάζει ανθρώπους με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες από την βόρεια Ευρώπη (γνωστο ως The Curse of the Celts – δηλ. η κατάρα των Κέλτων) και εκτιμάτε ότι επηρεάζει 1 στα 10 άτομα.

Η ροδόχρους νόσος επηρεάζει διπλάσιες γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, αν και είναι συνήθως πιο σοβαρή στους άνδρες. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως μεταξύ των ηλικιών 30 και 50.

Καταλύτες της ροδόχρου νόσου

Ενώ η ακριβής αιτία της ροδόχρου νόσου είναι άγνωστη, έχουν εντοπιστεί αρκετές καταλύτες οι οποίες κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα σε κάποιους ανθρώπους. Αυτά περιλαμβάνουν:

     έκθεση στο ηλιακό φως
     στρες
     κρύο
     ζεστά ροφήματα
     αλκοόλ
     κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα πικάντικα τρόφιμα
(υπαρχουν πολλες και διαφορες καταλύτες και επηρεάζουν τον καθένα σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό και καμιά φορά καθόλου. Θα το συζητήσουμε το θέμα των καταλύτων σε μία άλλη ανάρτηση)

Εντοπίζοντας και αποφεύγοντας τους καταλύτες της ροδόχρου νοσου, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος ελέγχου των συμπτωμάτων.

Τι Επιφυλλάσει το Μέλλον?

Όπως και αποφεύγοντας τους καταλύτες, μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου χρησιμοποιώντας μια σειρά από διαφορετικά φάρμακα.

Η ροδόχρους νόσος είναι μια υποτροπιάζουσα κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιστρέψει ξανά και ξανά. Οι άνθρωποι με τη ροδόχρου νόσου θα έχουν περιόδους όταν τα συμπτώματά τους είναι έντονα, ακολουθούμενη από περιόδους κατά τις οποίες η κατάσταση είναι λιγότερο σοβαρή. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις ροδόχρου νόσου μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου