Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τι άλλο να αποφύγω?




Έχουμε μιλήσει ήδη για τους καταλύτες στη διατροφή μας οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να μιλήσουμε τώρα για τις υπόλοιπες αιτίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά που, ενδεχόμενος, να μας προκαλέσουν επεισόδια ερυθρότητας. Ενώ ο κατάλογος των πιθανών καταλυτών ροδόχρου νόσου σε διάφορα άτομα μπορεί να είναι ατελείωτος, έχω συγκεντρώσει εδώ τους πιο συνηθισμένους.

Παράγοντες:
  




 
·        Έκθεση στον ήλιο
·        Ο ζεστός καιρός
·        Ο κρύος καιρός
·        Άνεμος
·        Υγρασία
·        Εσωτερική θερμότητα
·        Ζεστά μπάνια
·        Σάουνες
·        Το συναισθηματικό στρες
·        Ξαφνική αλλαγή στο συναίσθημα όπως να αισθάνεστε αμηχανία ή να γελάσετε έντονα
·        Ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος
·        Ορισμένα καλλυντικά
·        Φάρμακα όπως τα τοπικά στεροειδή, ορισμένα φάρμακα πίεσης του αίματος, και ορισμένα οπιούχα παυσίπονα
·        Ιατρικές καταστάσεις (εμμηνόπαυση, χρόνιος βήχας, η σύνδρομο στέρησης καφεΐνης)




 Από τη λίστα μπορώ να πω ότι το κρύο μου προκαλεί εμένα τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ή μάλλον όταν θα μπω σε ένα ζεστό περιβάλλον από το κρύο, φουντώνω σαν παντζάρι στην φωτιά!! Επίσης η υγρασία μ’ενοχλεί. Επί πλέον μπορώ να πω και το στρες είναι σημαντικός παράγοντας και ίσως ο πιο ενοχλητικός.
Κάτι που δεν βλέπω στη λίστα είναι λάμπες φθορίου – σουπερμάρκετς και νοσοκομεία είναι ότι χειρότερο για μένα – αλλά μόνο το χειμώνα (?!!). Δεν μπορώ να το καταλάβω. Κάτι άλλο, που νομίζω το έχω αναφέρει ξανά και ίσως έπρεπε να το αναφέρω μαζί με τις τροφές, είναι ασπαρτάμε. Είναι μια γλυκαντική ουσία και την έχω εντοπίσει ως καταλύτης για μένα. Βρίσκετε σε τσίχλες, καραμέλες και ορισμένες τροφές

Όπως έχουμε ξανά πει, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν σημαίνει ότι όλους αυτούς τους καταλύτες θα προκαλέσουν έξαρση στην δικιά σας περίπτωση. Ίσως, όπως  και με τους διατροφικούς καταλυτές, θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο καταλύτων έτσι ώστε να μάθετε τι είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα ροδόχρου νόσου σε σας. Μόλις  ανακαλύψετε τι είναι οι προσωπικοί σας καταλύτες, θα μπορείτε να βρείτε τρόπους να τους αποφύγετε.




Καιρός. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό, αλλά μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αυτό. Τις ηλιόλουστες μέρες, φορέστε ένα καπέλο και αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Επίσης, κάντε το αυτονόητο: να ντυθείτε ζεστά τις κρύες μέρες και ελαφρά στις ζεστές. Εγώ καλύπτω το πρόσωπο μου με κασκόλ όταν κάνει πολύ κρύο η όταν φυσάει ο Βαρδάρης.








.Άσκηση. Δυστυχώς, η γυμναστική μπορεί να επιδεινώσει την ροδόχρου νόσου. Όπως γνωρίζουμε όλοι όμως, η άσκηση είναι απαραίτητη για καλή σωματική υγεία. Αντί να γυμνάζεστε  για μια ώρα πχ, δοκιμάστε να γυμνάζεστε για λίγο αλλά συχνά. Η χαμηλής έντασης γυμναστικής είναι μια λύση. Το ζητούμενο είναι να μην ζεσταίνεστε πολύ. Μην γυμνάζεστε έξω όταν κάνει ζεστή και εάν είστε μέσα, βάλτε ανεμιστήρα η κλιματισμός. Πιείτε μπόλικο νερό στην διάρκεια και στο τέλος να καλύψετε το πρόσωπο σας με δροσερό πανί. 



Το συναισθηματικό στρες. Μάθετε τρόπους για να ηρεμήσετε πριν το άγχος σας αποτελεί ένα επεισόδιο ερυθρότητας. Δοκιμάστε ασκήσεις  βαθιές αναπνοής ή γιόγκα.

Η φαρμακευτική αγωγή. Αν νομίζετε ότι ένα φάρμακο μπορεί να είναι ένας καταλύτης, μιλήστε με το γιατρό σας. Δείτε αν μπορείτε να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό φάρμακο.  Εγώ αποφεύγω την azelaic acid και το Robaz όταν πηγαίνω διακοπές και γενικά το καλοκαίρι. Σε συνδυασμό με τον ήλιο και την θάλασσα, η επιδερμίδα μου γίνεται πολύ ευαίσθητη – η αλμύρα τις θάλασσας μου προκαλούσε τσούξιμο. Από τότε που τις σταμάτησα, το πρόβλημα υποχώρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου