Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Εχω Ροδοχρου Νοσο – τι δεν πρεπει να φαω?

Οι τροφές και ροφήματα που ακολουθούν, έχουν καταγραφτεί ως τις πιο συχνές καταλύτες με την τάση να προκαλέσουν επεισόδια ερυθρότητας.  Δεν είναι πλήρες η λίστα. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και οι καταλύτες διαφέρουν για τον καθένα.

·        Συκώτι
·        Γιαούρτι
·        Ξινή κρέμα γάλακτος
·        Τυρί (εκτός cottage cheese) Σοκολάτα
·        Βανίλια
·        σάλτσα σόγιας
·        εκχύλισμα μαγιάς (το ψωμί είναι εντάξει)
·        Ξύδι
·        Μελιτζάνα
·        Αβοκάντο
·        Σπανάκι
·        όσπρια συμπεριλαμβάνονται φασόλια, μπιζέλια
·        Εσπεριδοειδή, ντομάτες, μπανάνες, κόκκινα δαμάσκηνα, σταφίδες και σύκα
·        Πικάντικα και θερμικά ζεστά τρόφιμα
·        Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη

·        Το αλκοόλ, ειδικά το κόκκινο κρασί, μπύρα, μπέρμπον, τζιν, βότκα ή σαμπάνια
·        Ζεστά ποτά, συμπεριλαμβάνουν τη ζεστή μηλίτη, ζεστή σοκολάτα, καφέ ή τσάι


Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα . Ωστόσο, όπως προανέφερα, όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτό που επηρεάζει εσένα μπορεί, γία μένα, να είναι μία χαρά. Για παράδειγμα, βλέπω στη λίστα συμπεριλαμβάνετε το τζιν. Από όλα τα αλκοολούχα ποτά, είναι το μόνο που μπορώ να πιω χωρίς πρόβλημα – ευτυχώς – το τζιν τόνικ είναι από τα αγαπημένα μου ποτά! Έτσι με μια φέτα λεμονιού και μπόλικα παγκάκια…..
Τα ζεστά ροφήματα δεν προκαλούν ερυθρότητα σε μένα – σαν κλασσική Αγγλίδα τα τσάγια πηγαινοέρχονται και καυτά μάλιστα. Μολαταύτα δεν είμαι ανεκτική στον Ελληνικό καφέ χωρίς να παίζει ρόλο η θερμότητα.
Έπι πλέον αναφέρεται η σοκολάτα. Αρκεί να μην φάω μαύρη σοκολάτα, δεν έχω πρόβλημα
Οι γαρίδες επίσης είναι κάτι που θα ήταν καλύτερα να μην έτρωγα…..αλλά μου αρέσουν – που είναι η πράσινη μου κρέμα καμοφλαζ?!!

Στη λίστα ανεφέρεται ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη είναι καταλύτες και χειροτερεύουν τα συμπτώματα ροδόχρους νόσος. Από τη στιγμή που προσλαμβάνουμε την ισταμίνη μέσω της διατροφής μας, θα ήταν χρήσιμο να δούμε τι τροφές περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα της ισταμίνης. Υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη είναι οι ωριμασμένες τροφές και αυτές που έχουν υποστεί ζύμωση. Σαμπάνια
Παρμεζάνα
Μπίρα
Λουκάνικα
Μπλε τυριά
Κόκκινο κρασί
Μελιτζάνες
Κετσαπ
Ψάρια κονσερβοποιημένα (τόνος, σολομός, σκουμπρί)


Ορισμένα τρόφιμα (ακόμα και τα τρόφιμα που είναι χαμηλή σε ισταμίνη) μπορούν να διεγείρουν την απελευθέρωση της ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα (ένα είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού). Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:
Μπανάνες
Ντομάτες
Φράουλες
Ξηροί καρποί
Φιστίκια
Οστρακοειδή
Σπανάκι
Ασπράδι αυγού
σοκολάτα.
Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να έχει ως εκ τούτου, άμεση επίπτωση στη ροδόχρου νόσου.
Λαμβάνοντας ένα αντιισταμινικό περίπου δύο ώρες πριν από ένα γεύμα μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες της ισταμίνης,
ενώ η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της νιασίνης που περιέχουν τα τρόφιμα στους πάσχοντες επηρεάζονται από αυτές τις ουσίες.

Κάτι άλλο που θεωρείται ότι ενδέχεται να προκαλέσει επεισόδια ερυθρότητας που βρίσκετε στη διατροφή μας είναι νιασίνη, Η νιασίνη συμβάλλει στο μεταβολισμό της γλυκόζης και ρυθμίζει τη ροή του αίματος μέσω της προώθησης αγγειοδιαστολής. Λόγω της λειτουργίας του ως αγγειοδιασταλτικό, η νιασίνη μπορεί να επιδεινώσει την ερυθρότητα της ροδόχρου νόσου.
Βρίσκετε σe:
Κοτόπουλο
Χοιρινό
Σκουμπρί
Ξιφίας
Σολομός
Βοδινό συκώτι
Εμπλουτισμένα  δημητριακά

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της νιασίνης που περιέχουν τα τρόφιμα στους πάσχοντες που επηρεάζονται από αυτές τις ουσίες



Το θέμα των καταλυτών είναι προσωπικό και ωστόσο, με τον καιρό, όλοι μαθαίνουμε τι είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε. Μερικοί γράφουν ημερολόγιο για τα επεισόδια ερυθρότητας έτσι ώστε να καταλάβουν τι είναι αυτό που τα προκαλεί.
Βλέποντας τόσες τροφές σε αυτή την λίστα είναι πολύ φυσικό να απελπίζεστε. Ίσως θα ήταν καλύτερα να συζητούσαμε γι’αυτό που μπορούμε να φάμε! Αλλά, όπως είπα, όλες τις τροφές δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους. Με λίγη προσπάθεια θα βρείτε την σωστή διατροφή για σένα.





4 σχόλια:

  1. Τη λίστα με τα τρόφιμα που τη βρήκατε ακριβώς; Για παράδειγμα, διαβάζω ότι πιθανή αιτία της ροδόχρους νόσου είναι το SIBO (http://en.wikipedia.org/wiki/Small_bowel_bacterial_overgrowth_syndrome) op;ote τα προβιοτικά στο γιαούρτι λογικά θα βοηθούσαν το πρόβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι απο δημοσκόπηση του Εθνικού Συλλόγου της Ροδοχρου Νόσου της ΗΠΑ
    National Rosacea Society

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν καποιος εχει προβλημα με την ισταμινη γινεται να μην παρουσιαζει καθολου συμπτωματα μετα την ληψη καποιου απο τα φαγητα που αναφερετε στο αρθρο? ή ειναι αδυνατο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς αυτό δεν το γνωρίζω. Οι τροφές που με πειράζουν εχουν άμεση επίδραση σε εμένα αλλά ίσως αυτό δεν ισχυεί για όλους τους ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος να μάθεις είναι να γράφεις ημερολόγιο και να καταγράφεις τα επεισόδια ερυθρότητας και τι τροφές εχεις καταναλώσει. Ετσι ίσως καταλαβεις τι τροφές σε πειράζουν.

      Διαγραφή